Schrijf je in

NEN 3140 Vakbekwaam persoon

vanaf € 750,00 (excl. BTW)

Kies startmoment en locatie

Vanaf 2 bijeenkomsten
11 locaties
Dé ROVC-cursus om zelfstandig aan schakelkasten en groepenkasten te kunnen werken en benoemd te worden tot NEN 3140 Vakbekwaam persoon.

Omschrijving

Werk jij aan schakelkasten en machines onder spanning? Of voer jij inspecties uit? Volg dan deze training en leer onder andere hoe je werkzaamheden veilig uitvoert, zoals het af- en aankoppelen van motoren, en het meten en vervangen van zekeringen en mespatronen. Deze cursus duurt 2 dagen, waarvan je 2 dagdelen training krijgt in het practicum.

Voorkennis
Voor wie is deze training?

Werk jij aan schakelkasten en machines die onder spanning staan of voer jij inspecties daarop uit? Dan is de training NEN 3140 Vakbekwaam persoon bedoeld voor jou. Ook wanneer je door je werkgever benoemd wilt worden tot vakbekwaam persoon is dit de juiste cursus. Je wordt opgeleid op het niveau Maintain, wat vergelijkbaar is met mbo-3-niveau.

Voorkennis

Om deze cursus te kunnen volgen is een een vooropleiding nodig op minimaal lts-e-niveau, of de afronding van een cursus Elektrisch schakelen, Elektrische huis- en utiliteitinstallaties, of vergelijkbaar.

Wil je zeker weten dat je op het juiste niveau instroomt als je deze cursus volgt? Lees dan meer over wie er voor welke benoeming in aanmerking komt.

Inhoud

Je leert hoe je zelfstandig en op een veilige manier kunt werken aan elektrotechnische installaties.Tijdens de cursus komen de volgende onderdelen aan bod:

 • Bespreken van eigen werkomgeving met behulp van werkplekopdrachten
 • Veilig werken in de elektrotechniek
 • Risico inventarisatie
 • Spanningsloos maken van elektrische installaties volgens vastgelegde stappen
 • Werken, metingen verrichten aan of bedienen van een installatie onder spanning
 • Wet- en regelgeving
 • Cases over bovengenoemde onderwerpen als voorbereiding op het practicum

StudiebelastingDe voorbereiding voor elke lesdag bedraagt gemiddeld 2 uur. Op MijnROVC, jouw eigen online leeromgeving, staan de vragen, cases en opdrachten klaar. Hou dus rekening met een totale studiebelasting van 7 lesuren en 2 voorbereidingsuren per cursusdag.

Online leeromgeving MijnROVC

Na inschrijving voor deze opleiding krijg je toegang tot de online omgeving MijnROVC. Daar staan het lesmateriaal en eventuele opdrachten of e-learningmodules voor je klaar staan. Je krijgt onbeperkt toegang tot het digitale lesmateriaal via MijnROVC. Eventueel aanvullend lesmateriaal krijg je uitgereikt tijdens de eerste lesdag. Je hoeft zelf geen studiematerialen aan te schaffen.

Via MijnROVC kun je ook communiceren met jouw docent. Deze mogelijkheid blijft open staan tot 2 maanden na afronding van de cursus.

Practicum
Practicum

De training NEN 3140 Vakbekwaam persoon bevat 2 dagdelen practicum waarin het volgende aan bod komt:

 • Spanningsloos maken en inschakelen van installaties volgens NEN 3140 
 • Af- en aankoppelen van motoren 
 • Werken aan groepen- en schakelkasten 
 • Meten en vervangen van zekeringen en mespatronen
 • Opstellen van taak-risico-analyse voor (eigen) werkzaamheden
Afronding
Afronding

Tijdens de cursus word je getoetst of je actief deelneemt, de geleerde vaardigheden op de juiste manier toepast en het geleerde in de praktijk goed kunt toepassen. Bij een positief eindresultaat ontvang je een bedrijfserkend certificaat. Dit certificaat kan door jouw werkgever gebruikt worden voor een benoeming. Meer informatie over benoemingen en aanwijsbeleid kun je hier vinden.

Schrijf je in!